Beyaz Peynir (Feta cheese)
Literatürde Yunan peyniri olarak bilinen beyaz peynir, yumuşak
peynirlerin diğer bir örneğidir. Keskin tuzlu bir tada sahiptir. Genellikle
koyun, bazen ise keçi sütünden yapılır.
Bri (Brie Cheese)
İnek sütünden üretilen yumuşak yapılı bir Fransız peyniridir. Kremamsı ve
meyve aromalı bir tada sahiptir. Büyük tekerlekler şeklinde üretilmektedir.
Üstü ince ve yenilebilir beyaz bir tabaka ile kaplıdır. Snack ve kanepeler
için ideal bir peynirdir.
Bursen (Boursin)
Yumuşak, krem peynir yapısında olan bir Fransız peyniridir.
Genellikle krakerlerle servis edilir. Biberiye, rezene ve taze soğan ile
yapılan taze otlu ve iri çekilmiş karabiber ile üzeri kaplanmış biberli
çeşitleri mevcuttur.
Kamember (Camembert)
Dünya çapında tanınmış bir Fransız peyniridir. Birçok çeşidi vardır.
İnek sütünden üretilir. Dışı beyaz bir küf florasıyla kaplıdır. Olgunlaştıkça
yumuşaktan keskinliğe doğru değişen kendine has bir tada sahiptir.
Mükemmel bir Snack ve tatlı peyniridir.
Mihaliç
Ülkemize özgü olan ve Bursa ve Balıkesir yöresinde üretilen bu
peynir kıvırcık koyunun sütünden yapılır. Açık sarı renkli ve tuzlu bir
peynirdir. İçi delikli yapıdadır. Taze tüketilir. Bekletilecekse tuzlanır.
Mozarella (Mozzarella)
İtalyanların diğer bir olgunlaşmasını tamamlamamış peyniridir.
Orijinali bufalo sütünden yapılır. Fakat günümüzde özel olarak inek
sütünden de üretilmektedir. Yumuşak ve nemli bir yapıdadır.
Kremamsı ve hafif lezzete sahiptir. Otlusu ve biberlisi mevcuttur.
Pizza, lazanya ve sıcak sandviçlerde kullanılan bir pişirme peyniridir.
Otlu Peynir
Ülkemizin Doğu illerinde üretilen bu peynir genellikle Van'ın
otlu peyniri olarak bilinir. Görünüşü beyaz peyniri andırır. Her türlü
sütten yapılır. Rengi kullanılan süte göre açık sarıdan koyu sarıya doğru
değişim gösterir. Otlu peynirde turp sap ve yaprakları, taze kimyon,
nane, defne, dereotu, kekik, lavanta, rezene, safran, sarımsak ve bazı
çiçekler kullanılır. Peynirin lezzetini kullanılan bu otlar belirler.
Rikotta (Ricotta cheese)
Taze ve olgunlaşma süresini tamamlamamış olan Ricotta bir İtalyan
peyniridir. İnek sütünden yapılır. Yumuşak ve keskin olmayan bir tadı
vardır. Pizzalar dahil birçok tatlı ve tuzlu yemeklerde kullanılır.
Tulum Peyniri
Ülkemize özgü bir peynirdir. En iyisi tam yağlı koyun sütüne biraz
keçi sütü karıştırılarak yapılır. Erzurum ve Sivas'ınki meşhurdur. Tadı,
tuzlu ve keskindir. Rengi krem-beyaz veya açık sarımsıdır.
Çedar (Cheddar cheese)
İngilizlerin en çok bilinen peynirlerindendir. İnek sütünden
yapılır. Çoğunlukla soslarda, suflelerde, salatalarda ve pizzalarda
eritme peyniri olarak kullanılır. Üretime göre yumuşak veya keskin
olabilen bir tadı vardır.
Edam (Edam)
Meşhur bir Hollanda peyniri olan Edam, inek sütünden üretilir.
Yumuşak, tereyağımsı bir tada sahiptir. Ülkemizde de oldukça
tanınmıştır. Üzeri kırmızı bir balmumu tabakası ile kaplıdır. kimyon
tohumları ile baharlandırılmış bir çeşidi de vardır. Top şeklindedir.
Emental (Emmenthal cheese)
Adı "Emme" vadisi anlamına gelen Emental, inek sütünden
üretilen oldukça meşhur bir İsviçre peyniridir. Peynir kesildiğinde "göz"
diye tabir edilen delikli yapısı ortaya çıkar. Fındığımsı kokulu ve tatlı
lezzettedir. Yapısı sıcak ordövr ve fondülere çok uygundur. Tekerlek
halinde üretilir.
Gravyer (Gruyere cheese)
İsviçre'nin inek sütünden yapılan en meşhur peynirlerinden biri
olan Gravyer görünüşü ile Emental'e benzer. Fındıksı kokulu ve delikli
yapıya sahiptir. Peynir tabağına uygunluğunun yanı sıra fondu, kiş ve
soslarda da çok iyi netice verir.
Guda (Gouda cheese)
Oldukça iyi tanınan diğer bir Hollanda peyniridir. Edam gibi
inek sütü ile yapılır. %30-40 oranında yağ içerir. Açık sarı renktedir.
Ağızda yumuşak bir tat bırakır. Bu peynir olgunlaşma süresini
tamamlamadan yani taze olarak da yenilebilir. Fakat bir yıl
olgunlaşmaya bırakılırsa tadı mükemmelleşir. Salamura edilmesinden
dolayı dışında doğal bir kabuğu vardır. Tat olarak Edam ileçokyakındır.
Taze ve Eski Kaşar
Ülkemizde üretilen çok yaygın olarak kullanılan bu peynir inek
sütü ile yapılır. Olgunlaşma süresine göre taze ve eski kaşar adını alır.
Olgunlaştıkça tadı keskinleşir.
Tilsit (Tilsit cheese)
Oldukça sarı renkli, sıkı dokulu, keskin lezzetli bir Doğu Prusya
peyniri olan Tilsit, günümüzde bütün Avrupa kıtasında üretilmektedir.
İnek sütünden yapılır. Diğer peynirlerden kolayca ayırt edilmesini
sağlayan meyve tadı ve keskin bir kokusu vardır. Az da olsa delikli bir
yapıya sahiptir. Tatlı ve sandviçler için ideal bir peynirdir. Suflelerde
veya gratine yemeklerde Emental'in yerine geçebilir. Anasonlu bir
çeşidi de mevcuttur.
Gorgonzola (Gorgonzola cheese)
İtalyanların en meşhur mavi peyniridir. Ayrıca dünyanın da en iyi
mavi peynirlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bu peynirin
üzerinde yeşil-mavi lekeler bulunur ve güçlü bir tada sahiptir. Salata
soslarında, tatlı ve ordövrlerde ve eritme peyniri olarak kullanılır.
Mavi Danimarka Peyniri (Danish Blue)
Danimarka'nın, homojenleştirilmiş inek sütünden üretilen ünlü
bir peyniridir. Danimarka peynir üreticilerinin küf kültürleri üzerinde
yaptıkları çalışmalar sonucu ortaya çıkan en mükemmel peynirlerden
biridir. Bu peynir yumuşak kremimsi bir dokuya ve oldukça güçlü bir
tada sahiptir. Çok iyi bir tatlı peyniridir. Açık sandviçlerde de yaygın
olarak kullanılır.
Rokfor (Roquefort)
Fransa'nın "Causes" bölgesinde üretilen bu peynir "peynirlerin
kralı" olarak nitelendirilmektedir. Koyun sütü ile üretilir. Çok nemli
bir ortama sahip özel mağaralarda olgunlaştırılan Rokfor, süresini
tamamlamaya yakın mavileşir. Güçlü ve zengin bir tadı vardır. Sofra
peyniri olarak kullanılmasının yanı sıra salata soslarında da çok iyi
sonuç verir.
Parmesan (Parmesan/Permigiano cheese)
İtalya'nın en çok tanınmış granüller yapılı peyniridir. Çok sert bir dokuya sahiptir. İnek
sütünden yapılır. Büyük tekerlekler halinde satılır. Olgunlaşma süresi en az 2-3 yıldır.
Tamamen olgunlaşmışları sadece rendelenerek veya toz haline getirilerek kullanılır. Hamur
işleri,Makarnalar ve Salatalar ile çok iyi uyum sağlar.
Pekorino (Pecorino)
Koyun sütünden üretilen, sert granüller yapılı bir Güney İtalya peyniridir. Olgunlaşma
süresini fazla aşmamış olanlar sofra peyniri olarak kullanılabilir. Bu süreyi aşanlar ise sadece
rendelenerek kullanılır. Pekorino'nun bir çeşidi olan Pekorino Pepato, Sicilya'da üretilir ve
içinde karabiber tanecikleri vardır. Pakerino, hamur işleri ile iyi uyum sağlar.
Antakya Kesme Peyniri
Antakya yöresinin tuzlu, az yağlı geleneksel peyniridir. Kızartılarak veya sade olarak
kahvaltılarda kullanılır.
Antakya Sünme Peyniri
İnek sütünden elde edilen bir peynirdir. Sıcak suda eritilerek ip şekline getirilir. Az
tuzlu ve dayanıklı bir peynirdir. Kahvaltılarda, yumurta yemekleri ve makarnalarda
kullanılır.
Antakya Sürk Peyniri
Çökelek elde edildikten sonra içine kırmızı pul biber, taze kekik, yenibahar, çakşır otu,
toz karabiber ve dövülmüş Hindistan cevizi katılan, özel lezzetli bir peynirdir. Kahvaltılarda,
salatalarda ya da sadece sızma zeytinyağının içine ince ince doğranarak kullanılır.
Edremit Sepet Peyniri
Zeytin dallarından yapılan, örme sepetlerde kalıplanan, genellikle karışık sütten (keçi,
koyun, inek) yapılan, az tuzlu bir peynirdir. Salatalarda, kahvaltılarda ve başlangıç olarak
şarapla birlikte kullanıma uygundur.
Erzurum Tel Peyniri
Doğrudan yağsız sütten ya da ekşitilmiş yağlı süt yayıklanarak yapılır. Yağı az,
proteini fazla bir peynirdir. Kahvaltılık olarak veya eritilmeye uygun bir peynir olduğundan
börek ve tatlı çeşitlerinde kullanılabilir.
Erzincan Tulum (şafak) Peyniri
Buzdolabının olmadığı zamanlarda, peynir, uzun süre korunmak için tuzlanarak
hayvan derisinden tulumlara basılırdı. Çok eski zamanlardan günümüze gelen bu yöntemle
hâlâ peynir üretiliyor ve korunuyor. Erzincan'ın dağlık bölgelerinde üretilen tulum peyniri,
beğenilen peynir türleri arasında yer alıyor. Kıl keçisi tulumlara basılan peynir, yüzde 75-80
nem oranına sahip mağaralarda iki, üç ay bekletiliyor. Elazığ, Tunceli ve Konya bölgelerinde
de üretilen bu lezzetli peynir, yörelere göre küçük lezzet farklılıkları gösteriyor.
İsli Çerkez Peyniri
Hakiki Çerkez peynirinin üretildikten sonra tütsülenmiş halidir. Az yağlı, az tuzlu,
nefis kokulu ve füme tadında bir peynirdir. Salatalarda, yağsız tavada kızartılarak ve
kahvaltılık olarak kullanılabilir. Şarap yanında da leziz bir peynirdir. Sade, cevizli ve biberli
olmak üzere üç çeşidi vardır.
Kargı Tulum Peyniri
Çorum’un Kargı yöresinde, sonbaharda sağılan sütlerden yapılan, lezzetli ve yağlı bir
peynirdir. Başlangıç olarak, salata ve kahvaltılarda kullanılır.
Kars Gravyeri
Tam yağlı inek sütünden yapılır. Biçim olarak Fransız Gruyere, tat olarak İsviçre
Emmental peynirine benzer. Kahvaltılarda ve şarapla birlikte yenilmeye uygundur.
Kazdağı Keçi Peyniri
Kazdağlarında yaşayan keçilerin sütlerinden yapılan az yağlı, tuzlu ve yumuşak bir
peynirdir. Kahvaltılarda kullanılır.
Mihaliç Peyniri
Tam yağlı, çiğ kıvırcık koyun sütünden yapılan, iri gözenekli, sert, tuzlu bir peynirdir.
Türk peynirlerinin şahı olarak adlandırılan mihaliç, kahvaltının yanında erişte, makarna ve
hamur işlerinde kullanılmaya uygundur.
Trabzon Koloti Peyniri
Karadeniz bölgesinde yağsız inek ya da koyun sütünden pide biçiminde üretilen bir
peynirdir. Mıhlama ve kahvaltılarda kullanılır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder